İŞİTME - DİL ve KONUŞMA
Hayatımızda önemli anlamlara sahip sesler vardır. İşitilen seslerden seçtiklerimizi alırız. Beyin işitilen seslerin tını-pitch, şiddet ve süreleri gibi fiziksel özelliklerini analiz eder.
Analiz edilen bu seslerden sinyalin tamamı kelimeler daha sonrada cümleler olarak tanımlanır. Her bir ses sinyaline ait "görüntü" ler alınır. Bu görüntüler daha önce uzun hafızada depolanmış "görüntüler ile karşılaştırılır (kapı sesi, gel dedi, oturulmaz dendi gibi). Yeni bilgi ile ise, duygu ve anlamına uygun yeni ses ve görüntü kaydı yapılır. Daha sonra söylenenler tanınır ve anlaşılır. Bu şekilde konuşmaları dinlerken öğreniriz.
Kısacası görüntü ve duygusu olmadan sesler tanımlanmaz ve anlaşılmaz.
"YALÇINKAYA"yöntemi, konuşma seslerinin işitildiği anda tanımlanması ve işitsel imaj ve duygular ile eşleşen dil ve konuşmayı öğrenme yöntemini içerir.
Bunlar:
1) seslerin işitildiği anda işlemlenmesi (temporal işlemleme:frekans, şiddet, süre)
2) konuşma seslerinin öğrenilmesi
3) İşitme ve konuşma fizyolojisi işleyişinin aynası olan PARE.
I. PARE NEDİR?
“YALÇINKAYA” yöntemi içerisinde uygulanan dil ve konuşma gelişimi eğitimidir.
PLANSIZ ANI RESİMLEME (PARE)
Yaşanılan gerçek olayda öğretilen kelimeye ait konuşma sesleri, görüntüsü ve yaşanılan olayın duygusunun birlikte kaydedilmesidir.
Plansız Anı Resimleme (PARE), gerçek hayat-ev-merkezli işitme, dil ve konuşma gelişimi yöntemidir. Doğal yaşam içinde yaşanan olayın resminin çizilerek kelimeyi çağrışım yoluyla bellekte tutmayı ve öğrenmeyi gerçekleştirir. PARE yeni kelime ve kelimenin anlamını öğretme yöntemidir. İşitsel işlemleme bozukluğu ya da yapısal konuşma gecikmesi olan çocuklarda kullanılan bir metoddur.
Ses ayırtetme kitabı (Sağ Hemisfer Eğitimi, Temporal İşlemleme Kitabı); sese ait gerçek nesneler (ses çalışması) ve PARE resim kartlarından oluşan bir setin bütünüyle çalışılması gereklidir.
II. PARE YÖNTEMİ NASIL UYGULANIR?
Yaşanılan görsel ve işitsel uyaranlara ait bilginin birlikte anımsanmasını sağlamak için o andaki bağlamı resimlenir. Sadece olayı hatırlatan kişileri, nesneleri, durumu hatırlatan ifadelerin resimde bulunması yeterlidir.
İlk 100- 250 ms uyaranı işlemlemek için çok kritiktir. Görsel ve işitsel bilgilere ait bağlam bu süreler içinde kaydedilmezse, pasif olarak silinmektedir. Bu nedenle yaşanan olay o anda çizilerek resimlenir.
Dinleme yolu ile alınan işitme ve konuşma uyaranları (konuşma sesleri) kısa süreli hafızaya kaydedilir. Çocuğun işittiği kelimeyi kısa süreli hafızaya kaydedebilmesi için öncelikle dinlemesi gerekmektedir.
Yöntemin Şekli: Dinleme yolu ile öğrenilmesidir.
III. YALÇINKAYA YÖNTEMİ NASIL GELİŞTİRİLMİŞTİR?
YALÇINKAYA YÖNTEMİ; Dr. Fikret Fulya Yalçınkaya’nın yıllar süren çalışmaları ve birikimi
ile oluşturduğu bilimsel bir yöntemdir.
Yöntemin telif hakkı kendisi tarafından alınmış olup; yöntemin doğuş sürecini
“İşitme fizyolojisi ve nörolojik işleyişini kapsayan, işitmeden konuşmaya geçen
süreçte işlemleme fonksiyonunun eğitimin içine yerleştirilmesi gerektiğini görerek,
İşitsel işlemleme fonksiyonunun aynası olan PARE odaklı YALÇINKAYA YÖNTEMİ’ni geliştirdim.”
şeklinde açıklamaktadır.
Program, işitsel sistemin nörolojisi (iç kulak/koklea, işitme siniri,
lateral leminiskus, inferior kollikulus, medial genigulat badi,
kortekste Heschl’s gyrus) ve fizyoloji fonksiyonunun işleyişine göre hazırlanmıştır.
REFERANS;
Yalçınkaya F. (2011). The new training method for speech and language delay: learning the new words by “Synchronously-understanding the Unplanned Event through its Picture and Listening” (SUEPL).TheJournal of International Advanced Otology. 7 (1) 71-81